Kreta Grekland

Kreta Grekland

För dig som funderar på att åka till underbara Kreta i Grekland

Kretas bästa sevärdheter och utflyktsmål

Här har vi samlat några av Kretas mest intressanta sevärdheter och härligaste utflyktsmål. I regel går det att ta sig till resmålen med till exempel en hyrd bil, moped eller med kollektivtrafiken.

Utsikten från Faistos
För den som letar efter en magnifik utsiktsplats rekommenderar vi palatset i Faistos, som var den nästa största staden under den minoiska eran, efter Knossos. Här finns ett tempel som är sevärt i sig, men det allra bästa är nog den majestätiska utsikten över Messaraslätten från den kulle som templet ligger på. Hit går det bland annat att ta sig via guidade turer som utgår från Rethymnon, och då får man även se en hel del annat av ön. Direktbussar från både Heraklion och Rethymnon erbjuds också.

Knossos fantastiska palats
Staden Knossos lär ha varit huvudstad för det minoiska folket, som bodde på Kreta under bronsåldern och ligger bara några kilometer sydost om Heraklion, öns idag största stad. Här upptäcktes runt sekelskiften 18-/1900 resterna av en fascinerande bebyggelse, lika gammal som de egyptiska pyramiderna. Den norra delen av palatset har dessutom rekonstruerats på ett mycket verklighetstroget sätt, så man kan uppleva den som bronsåldersmänniskorna gjorde. Hit går det enkelt att ta buss från Heraklion, de avgår regelbundet från centrum. Inne i staden finns också Heraklions arkeologiska museum, med mängder av intressanta fynd från denna tidsperiod.

Den mäktiga Samariaravinen
Samariaravinen är Europas längsta ravin, och sträcker sig nästan två mil (18 km). Det är en mäktig häpnadsväckande naturupplevelse att vandra här bland de höga klipporna. Att gå hela sträckan tar runt fem timmar, men det finns gott om alternativ för den som vill ta en kortare tur. En del av ravinen, kanske den allra vackraste, är idag nationalpark och utsedd till biosfärreservat av FN-organet Unesco för sitt unika växt- och djurliv. Från centralstationen i Chania, en av öns större städer, kan man ta sig med buss till den högsta toppen, som är över 1 200 meter hög! I den ena änden av ravinen ligger i byn Agia Roumeli, dit man inte kan ta sig med bil, men väl genom en underbart vacker båtresa från Sfakia, Soughia eller Paleochora.

Utsikten på vägen mellan Rethymnon och Heraklion
Det brukar ofta heta att "resan är målet" -Visst stämmer det gamla talesättet bra in på vissa fantastiska vägar i Medelhavsregionen där man kan uppleva en häpnadsväckande natur samtidigt som man förflyttar sig. En av de vackraste och mest bekväma är just kuststräckan mellan Rethymnon och Heraklion, där man har en fantastisk utsikt över havet under stora delaav resan.

Aquaworld Aquarium i Chersonisos
Som de flesta akvarier så är det förstås det marina livet som är i fokus, men här finns också ormar och ödlor. Personalen är påläst och trevlig och varför inte passa på att låta dig fotograferas med en fyra meter lång pytonorm när du är där? Det kostar 6 euro för vuxna och 4 euro för barn att gå in.

Lychnostatis Open Air Museum i Chersonisos
På det här utomhusmuseet får du uppleva Kretas kulturarv, natur, historia och traditioner. Här finns olivpressar, väderkvarnar, keramik olika sorters trädgårdar, konst, ett destelleri och mycket mer. Det finns också ett mysigt café som bland annat serverar godsaker från de olika trädgårdarna. Vä värt ett besök.

Manousakis Winery
20 minuter utanför Chania, i byn Vatolakkos, ligger den mysiga vingården Manousakis. Här kan man få en guidad visning (bokas i förväg) och förstås smaka på de olika vinerna som produceras på gården. De har också en liten resturang där man kan äta lunch.

Six Senses Spa i Porto Elounda
Om man vill skämma bort sig själv för en dag kan man åka till Six Senses Spa och njuta av underbara omgivningar, pooler både inomhus och utomhus, jacuzzi, havsutsikt och riktigt bra behandlingar. Sunday Times utnämnde 2007 anläggningen till en av världens bästa.
Mer resinspiration: Korfu, Samos, Malaga, Trapani (Sicilien)